Çekişmeli Boşanma Davası Nedir ?
Çekişmeli boşanma, bir çiftin evliliklerini sona erdirmek istedikleri ancak evliliklerini sonlandırmak konusunda anlaşmazlıklar yaşadıkları bir boşanma türüdür. Taraflar, boşanma koşulları konusunda anlaşamazlar ve bu nedenle bir yargıcın müdahalesini gerektiren çekişmeli boşanma davası açarlar. Çekişmeli boşanma davası, çeşitli anlaşmazlıkların bulunduğu karmaşık ve çatışmalı durumları içerebilir. Bu anlaşmazlıkların doğru tespiti ve hukuki sürece doğru başlanıp takip edilmesi için alanında uzman bir boşanma avukatı ile sürecin yürütülmesi ziyadesiyle önemlidir. Bu kapsamda müvekkillerimizden sıklıkla aldığımız; boşanmak istiyorum , boşanmak için gerekli evraklar nelerdir ? , çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer ? , boşanma davası dilekçesi nasıl yazılır ? , kadın hangi şartlarda eşinden boşanmak isteyebilir ? , erkek hangi şartlarda eşinden boşanmak isteyebilir ? , boşanma davası nasıl açılır ? vs. gibi sorulara bu yazımızda cevap vereceğiz. Taraflar arasındaki anlaşmazlıklar genellikle şunları içermektedir:
- Mal Bölüşümü: Çift, evlilik boyunca edindikleri varlıkların ve mülklerin nasıl bölüşüleceği konusunda anlaşmazlık yaşayabilirler. Bunlar; gayrimenkuller, taşınır mallar, banka hesapları ve diğer mülkleri içerir.
- Nafaka (Yardım): Taraflar, boşanma sonrası nafaka (maddi destek) ödeme konusunda anlaşmazlık yaşayabilirler. Nafaka; gelir, yaşam standartları ve çocukların durumu gibi faktörlere bağlı olarak belirlenebilir.
- Çocukların Velayeti: Eğer çocuklar varsa, çocukların velayeti konusunda anlaşmazlık yaşanabilir. Taraflar, çocukların kiminle yaşayacağına ve ebeveynlik sorumluluklarının nasıl paylaşılacağına dair anlaşmazlık yaşayabilirler.
- Çocuk Destek Ödemeleri: Çocukların finansal destek gereksinimleri hakkında anlaşmazlık yaşanabilir. Taraflar, çocuk destek ödemelerinin ne kadar olması gerektiği konusunda anlaşmazlık yaşayabilirler.
- Diğer Anlaşmazlıklar: Çekişmeli boşanma davaları, diğer birçok konuda da anlaşmazlıkları içerebilir, örneğin eşlerin evlilik sırasında biriktirdiği borçlar, mülkiyet hakları veya evlilik boyunca yaşanan olaylarla ilgili iddialar vs.
Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer ?
Çekişmeli boşanma davasının süresi, birçok farklı faktöre bağlı olarak değişebilir ve her dava birbirinden farklı hukuki prosedürleri içerir. Bu faktörler arasında davanın karmaşıklığı, taraflar arasındaki anlaşmazlıkların niteliği, mahkemelerin iş yoğunluğu vs. gösterilebilir. Bu konuda detaylı bilgi için İstanbul Başakşehirde bulunan Sarıgül Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davası Şartları ve Çekişmeli Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir ?
Uygulamada en çok görülen çekişmeli boşanma sebepleri kadının evi terk etmesi, zina ve şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davalarıdır. Boşanmak isteyen taraf, davasını açarken sebebini doğru bir şekilde seçmeli ve kanundaki şartlarını bilerek davayı açmalıdır. Davaya dayandırmış olduğu gerekçeler, yanlış seçilir veya hak düşürücü sürelere riayet edilmezse dava reddedilecektir. Boşanma sebepleri kanunda tek tek belirtilmiştir bu sebepler şunlardır:
- Şiddetli geçimsizlik (Evlilik birliğinin temelinden sarsılması)
- Zina,
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Akıl hastalığı
- Terk sebebiyle boşanma.
Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir ? Şiddetli Geçimsizlik Sebebiyle Boşanma Davası Nedir ?
Evlilik birliğinin temelden sarsılması, genel boşanma sebebidir. Tarafların anlaşamaması, eşinin güven kırıcı hareketleri, tarafların devamlı tartışması, şiddet vs. gibi unsurlar evlilik birliğinin sarsılmasına örnek gösterilebilir. Evlilik birliğinin temelinden sarsılması dışındaki boşanma nedenleri, özel boşanma nedenleridir. Halk arasında bu sebep genellikle Şiddetli Geçimsizlik olarak adlandırılmaktadır. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166. Maddesinde “Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelindensarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.” hükmü mevcuttur. Evlilik birliğinin temelden sarsılması sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için gereken şartlar şunlardır; Evlilik birliği temelinden sarsılmış olmalıdır. Eşler arasındaki geçimsizliğin “Şiddetli ve Ciddi” boyutta olması gerekir. Cinsel sorunlar, eşini başkaları önünde küçük düşürüme, çalıştığı halde eşin ve çocukların bakım yükümlülüğünü yerine getirmeme, içkiye düşkünlük vs. bir çok durum şiddetli geçimsizliğe örnek verilebilir. Bu davalarda şiddetli geçimsizlik olması boşanma için yeterli olmayıp, bu durumun ortak hayatın çekilmez hale gelmesi de gerekir. Davayı açan eş, diğer eşe göre daha az kusurlu olmalıdır. Aksi halde davayı açan eş diğerine göre daha kusurlu ise karşı tarafın davaya itiraz hakkı bulunmaktadır.
Özel Boşanma Sebepleri Nelerdir ?
Zina Aldatma Sebebiyle Boşanma Davası
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesi ile Zina özel boşanma sebebi olarak kabul edilmiştir. Zinaya dayalı çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için eşlerden birinin, başkasıyla cinsel ilişki yaşaması şarttır. Zina, her türlü delil ile ispat edilebilir. Eşlerden birinin zina yaptığına dair inandırıcı deliller olması, zinanın ispatı için yeterlidir. Zina nedeniyle çekişmeli boşanma davası açılabilmes, aldatılan eşin aldatma olayını öğrenmesinden itibaren 6 ay ve herhalde 5 yıl içinde boşanma davası açmasına bağlıdır. Bu süre geçtikten sonra zinaya dayalı boşanma davası açılması mümkün değildir.
Hayata Kast, Pek Kötü Veya Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma Davası
Hayata Kast; bir kişinin başkasını öldürmeye çalışması, intihara teşvik etmesi gibi durumlara verilen addır. Eşlerden biri, diğerini öldürmeye çalışmış ya da intihara teşvik etmiş ise bu durumda hayata kast nedeniyle boşanma davası açılabilir. Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış; eşe yapılan bedensel ya da psikolojik eziyetler olarak adlandırılır. Eşin aç bırakılması, eşin hapsedilmesi, eşin dövülmesi, eşe karşı hakaret ve tehditlerde bulunulması gibi durumlarda Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedeniyle boşanma davası açılabilir. Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış nedeniyle çekişmeli boşanma davası açılabilmesi için, hayata kast edilen veya pek kötü veya onur kırıcı davranışa uğrayan eşin, olayı öğrenmesinden itibaren 6 ay ve herhalde 5 yıl içinde boşanma davası açması gereklidir. Bu süreler geçtikten sonra Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış sebebiyle boşanma davası açılması mümkün değildir.
Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebiyle Boşanma Davası
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 163. maddesi ile “eşlerden biri küçük düşürücü bir suç işler ve/veya haysiyetsiz hayat sürdürürse bu sebepten ötürü onunla birlikte yaşaması diğer eşten beklenmezse, bu eş her zaman boşanma davası açabilir” hükmü getirilmiştir. Suç İşleme; Medeni Kanun uyarınca küçük düşürücü suçlar boşanma sebebi olarak öngörülmüştür. Türk Ceza Kanunu uyarınca küçük düşürücü suçlarise; hırsızlık, dolandırıcılık, ırza geçme, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık, zimmet gibi suçlardır. Adam öldürme gibi suçlar ise, olayın niteliğine göreküçük düşürücü suç olup olmadığı belirlenmektedir. Bu davalarda eşin küçük düşürücü suç işlemesi salt boşanma için yeterli olmayıp, bu davranışın diğer eşin hayatını çekilmez kılması da gereklidir. Haysiyetsiz Hayat Sürme; eşlerden birinin toplum anlayışına göre sürekli olarak namus, şeref ve haysiyet kavramlarıyla uyuşmayacak şekilde hayatsürmesidir. Uyuşturucu ticareti yapma, insan ticareti yapma, eşinden başka birisiyle evli gibi yaşam sürme, uyuşturucu bağımlılığı, kumarbazlık vs. eylemler haysiyetsiz hayat sürmeye örnek verilebilir. Bu davalarda eşin haysiyetsiz yaşam sürmesi boşanma için yeterli olmayıp bunun diğer eşin hayatını çekilmez kılması da gereklidir.
Terk Sebebiyle Boşanma Davası
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 164. maddesi ile “Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim veya noter tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir” hükmü getirilmiştir. Eşlerden birisinin ortak hayata devam etmemek üzere evden ayrılması ve diğer eşini bırakması halinde Terk nedeniyle boşanma davası açılabilir. Terk nedeniyle boşanma davası açılabilmesi için; Ortak hayata son verilmelidir, yani eşlerden birisi evi tamamen terk etmelidir. Diğerini ortak konutu terk etmeye zorlayan veya haklı bir sebep olmaksızın ortak konuta dönmesini engelleyen eş de terk etmiş sayılır. Eşin evi terk etmesinin üzerinden En Az 6 Ay geçmiş ve eş halen eve geri dönmemiş olmalıdır. Terk eden eşe boşanma davası açılmadan önce ihtar gönderilmelidir. İhtar ancak eşin evi terk etmesinin üzerinden 4 ay geçmiş isegönderilebilir. 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 164/2 ile “Davaya hakkı olan eşin istemi üzerine hâkim veya noter, esası incelemedenyapacağı ihtarda terk eden eşe iki ay içinde ortak konuta dönmesi gerektiği ve dönmemesi hâlinde doğacak sonuçlar hakkında uyarıda bulunur.Bu ihtar gerektiğinde ilân yoluyla yapılır.” Boşanma davası açılması için ihtarın tebliğ edilmesi üzerinden 2 ay geçmelidir. Bu iki aylık süre içerisinde terk eden eşin eve dönmemesi gereklidir.
Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 165. maddesi ile AKIL HASTALIĞI nedeniyle boşanma sebebi düzenlenmiştir. İlgili madde uyarınca “Eşlerden biriakıl hastası olup da bu yüzden ortak hayat diğer eş için çekilmez hâle gelirse, hastalığın geçmesine olanak bulunmadığı resmî sağlık kurulu raporuylatespit edilmek koşuluyla bu eş boşanma davası açabilir.” hükmü getirilmiştir. Akıl hastalığı sebebiyle boşanma davasının açılabilmesi için; Eşlerden birinin Akıl Hastası olması gereklidir. Ancak akıl hastalığı, evlenmeden sonra meydana gelmiş olmalıdır. Evlenmeden önceki akıl hastalığı,boşanma nedeni olmayıp, boşanmanın iptal nedenlerinden biridir. Eşin, akıl hastalığının iyileşmesinin imkânsız olması gereklidir. Şizofreni, paranoya gibi akıl hastalıkları buna örnek gösterilebilir. Eşin aklı hastası olması boşanma için yeterli olmayıp, hastalığın diğer eşin hayatını çekilmez kılması da gereklidir.
Çekişmeli Boşanma Davasında Süreç Nasıl İlerler ?
Boşanmak için gerekli evraklar ve dava dilekçesi ile birlikte davanın açılmasını takiben dava dilekçesi davalı tarafa tebliğ edilir. Bu şekilde süreç başlamış olur. Davalının bu tebliğe cevap vermesi mümkündür. Sonrasında mahkeme tarafından boşanmanın değerlendirilmesi için duruşma günü verilir. Duruşmada çiftler veya varsa avukatları teker teker dinlenir ve iddia ve savunmaları değerlendirilir. Çiftin boşanma sebebi hâkim tarafından uygun karşılanmazsa boşanma talebi dava sonunda reddedilir. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için yeterli bir sebebin olması gerekir. İlk duruşmada deliller sunulur, tanıklar dinlenir. Boşanmanın gerçekleşebilmesi için deliller incelenir, tanıklar dinlenir. Sonrasında boşanmaları uygun görüldüğü durumda mahkeme kararı verilir ve dava süreci sonunda gerekçeli kararın yazılması işlemi gerçekleştirilir. Bundan sonra da verilen gerekçeli kararın tebliğ edilmesi sağlanır. Mahkeme tarafından verilen kararın temyiz ve istinaf mahkemesine götürülmesi de mümkündür. Eğer bu gerçekleşmezse, mahkeme kararı kesinleştirir. Özellikle çekişmeli boşanma davasının süreci ortalama olarak bu şekilde ilerlemektedir. Buna karşın burada değinilmeyen birçok hukuki iş, işlem ve prosedür mevcuttur burada yalnızca temel hususlara değinilmiştir. Davanın anlaşmalı ya da çekişmeli olup olmadığına göre süreçte farklılıklar olacaktır. Ancak burada en önemli konu, sürecin bir avukat ile yönetilmesi olacaktır. Aksi durumda hak kayıpları ya da manevi ve maddi pek çok kayıp ortaya çıkabilmektedir. Detaylı bilgi için İstanbul Başakşehirde bulunan Sarıgül Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davası Avukatı
Çekişmeli boşanma davası avukatı, bir çiftin boşanma sürecini yönlendirmek, hukuki temsil sağlamak ve müvekkillerinin çıkarlarını korumak için görev yapan avukattır. Çekişmeli boşanma davaları, taraflar arasında anlaşmazlıkların bulunduğu ve bu anlaşmazlıkların mahkeme tarafından çözülmesi gerektiği durumlarda gereklidir. Çekişmeli boşanma davası avukatı, müvekkilin çıkarlarını korumak ve adil bir sonuç elde etmek için hukuki bilgi ve deneyime sahiptir. Bu avukatlar, boşanma sürecinin karmaşıklığına ve taraflar arasındaki anlaşmazlıklara karşı müvekkillerine rehberlik eder ve hukuki temsil sağlar. Bu davaların avukat temsili olmaksızın açılması halinde çok büyük ihtimalle istenen hukuki menfaat elde edilemeyecek ve hak kaybına uğranılabilecektir. Bu konuda alanında uzman bir çekişmeli boşanma avukatı ile sürece başlanıp takip edilmesi ziyadesiyle önemlidir. Detaylı bilgi için İstanbul Başakşehirde bulunan Sarıgül Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti
Çekişmeli boşanma davası masrafı ve çekişmeli boşanma avukat ücreti durumun özelliklerine ve boşanma gerekçelerine göre değişiklik gösterdiği gibi taraflar arasındaki ihtilafın boyutu ve varsa müşterek çocuğun durumu da önem göstermektedir. Bu sebeple net bir masraf ve avukatlık ücreti söylenmesi için taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlıkların ve boşanma sebeplerinin tüm detayları ile değerlendirilmesi gerekmektedir. Detaylı bilgi için İstanbul Başakşehirde bulunan Sarıgül Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. Bakırköy Boşanma Avukatı , Bahçelievler Boşanma Avukatı , Küçükçekmece Boşanma Avukatı , Başakşehir Boşanma Avukatı , İstanbul Boşanma Avukatı gibi arayışlarınız için İstanbul Başakşehirde bulunan Sarıgül Hukuk Bürosu’na müvekillerimizi bekleriz.