1. ‘’Bono’’ Veya ’’Emre Yazılı (Muharrer) Senet’’ İfadesi
Senette‘’Bono’’ veya ‘’Emre Yazılı (Muharrer) Senet’’ ifadesi yoksa, senet, ‘’Kambiyo Senedi’’ vasfına haiz değildir. Senedin ‘’Kambiyo Senedi’’ vasfına haiz olabilmesi için ‘’Bono’’ veya ‘’Emre Yazılı (Muharrer) Senet’’ ifadesinin yer alması zorunludur.
2. Kayıtsız Ve Şartsız Ödeme Vaadi
Bononun geçerli olabilmesi için kayıtsız ve şartsız ödeme vaadi içermesi gerekir. ‘’İhale kazanılırsa ödenecektir.’’ veya ‘’Malların teslim edilmesi halinde ödeme yapılacaktır.’’ şeklindeki ifadelerin bonoda yer alması veya senedin teminat amaçlı verildiğinin borçlu tarafından yazılı delil ile ispatlanması halinde senet kambiyo vasfına haiz değildir.
3. Düzenleyen Keşidecinin İmzası
Senet keşidecisinin imzası, senedin geçerliliği bakımından zorunludur. Senet üzerinde tek imzanın yer alması yeterli olup çift imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemez. Bu durumda senet üzerindeki ikinci imza Avaldir. Örnek: Şirket kaşesi üzerine atılan imza ile şirketin keşideci, şirket yetkilisinin kendi isim ve soy ismi ile atılan ikinci imza ile de şirket yetkilisinin aval olduğu kabul edilir. Keşidecinin imzası dışında bononun ön yüzünde yer alan her imza Aval hükmündedir.
4. Lehtarın Adı Ve Soyadı Veya Firma Unvanı
Bonoda lehtarın adı ve soyadının veya şirketse şirket unvanının yer alması, bononun geçerliliği bakımından zorunludur. Lehtar bölümü boş olarak tanzim edilmiş senet, sonradan lehtar tarafından aradaki anlaşmaya uygun olarak doldurulabilir. Senedin anlaşmaya aykırı doldurulduğu iddiası yalnızca yazılı delil ile ispatlanabilir. Bonoda ilk cironun lehtara ait olması zorunlu olup, ciroların birbirine bağlı olması, her şeyden önce ilk cironun lehtara ait olması ile mümkündür. İlk ciro lehtara ait değilse, ciro zinciri düzensiz olacağından senedi devralan hamiller, yetkili hamil sıfatını kazanmayacak ve senet kambiyo vasfını yitirecektir.
5. Düzenleme Tarihi
Bonoda düzenleme tarihinin yer alması zorunludur. Bonoda iki farklı düzenleme tarihinin bulunması halinde senet kambiyo vasfını yitirmez. Nitekim T.T.K. 703/1-c ‘ye göre iki farklı vade tarihi bulunan bononun batıl olacağı düzenlenmiş olup, iki farklı düzenleme tarihinin bulunması durumunda, bononun geçersizliğini doğuracak bir hüküm yer almamaktadır. Düzenleme tarihi ile vade tarihinin aynı tarih olması senedi geçersiz kılmaz. Senedin ön yüzünde herhangi bir yerde yazılı olan tarih, düzenleme tarihi hükmündedir. Düzenleme tarihi, vade tarihinden sonraki bir tarih olamaz. Senette birden fazla düzenleme tarihi varsa ve bu düzenleme tarihlerinden biri vade tarihinden sonra ise, vade tarihinden sonra düzenleme tarihi olamayacağından, senet kambiyo vasfına haiz değildir.
6. Vade Tarihi
Senette iki farklı vade tarihi bulunması halinde senet geçersiz olacaktır. Senedin vade tarihi boş olarak (açığa) verildiği ve boş bırakılan vade tarihinin, anlaşmaya aykırı doldurulduğu iddiası, senede karşı senetle ispat kuralı gereği ancak yazılı delil ile ispatlanabilir.
7. Düzenleme Yeri
T.T.K. 777/4’e göre; Bonoda düzenleme yerinin belirtilmesi zorunludur. Buna karşın senette düzenleme yeri belirtilmemişse keşidecinin isminin yanında yazılı yer düzenleme yeri sayılır. Öte yandan senette hem düzenleme yeri belirtilmemiş hem de keşidecinin isminin yanında yer belirtilmemiş ise senet geçersiz olacaktır. Düzenleme yeri olarak idari birim adı (kent, ilçe, bucak, köy gibi) yazılması gerekli ve yeterlidir.
8. Ödeme Yeri
T.T.K. 777/3’e göre; Senette ödeme yeri gösterilmemişse senedin düzenleme yeri, ödeme yeri ve keşidecinin yerleşim yeri sayılacaktır. Düzenleme yeri yoksa keşidecinin isminin yanında yer alan yer ödeme yeri sayılır. Senette hem düzenleme yeri hem de keşidecinin isminin yanında yer bulunmaması halinde senet kambiyo vasfını yitirecektir.